Στυλ punk και κοσμήματα

Στυλ punk και κοσμήματα

Το Punk είναι ένα μουσικό είδος και υποκουλτούρα που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970 στη Δύση. Χαρακτηρίζεται από τον αντι-καθιερωτισμό, την ατομική ελευθερία και τον αναρχισμό. Οι πτυχές του στυλ punk περιλαμβάνουν καρφιά, βαμμένα μαλλιά, κοσμήματα σώματος, μόδα BDSM, δέρμα, αλυσίδες και καρφίτσες. Το αρχικό στυλ punk χρησιμοποίησε καθημερινά αντικείμενα ως διακοσμήσεις, όπως καρφίτσες ασφαλείας και ακόμη και λεπίδες ξυραφιών. Οι πανκ παίρνουν επίσης ρούχα και προσαρμόζοντάς τους με σχισμές, γκράφιτι, αλυσίδες ή καρφιά, και χρησιμοποίησαν καινοτόμες αντιπαραθέσεις, όπως ένα μπακουλάκι με αρσενικά μπότες. Η πρόθεση ήταν να σκοτωθεί σκόπιμα.

Λέγεται ότι η κίνηση του πανκ ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιμονοπωλιακή. Στην πραγματικότητα, ένας από τους πρωτοπόρους του punk, John Lydon (γνωστός με το όνομα του σκηνικού του, Johnny Rotten), φόρεσε μια ροζ σκουπίδια ως φόρεμα. Ως εκ τούτου, είναι ειρωνικό ότι το πανκ έγινε αργότερα μια μόδα τάση, όπως φαίνεται σε στοιχεία όπως οι δημιουργίες του Karl Lagerfield για το Chanel το 2011. Ωστόσο, η ειρωνεία είναι κάτι που απολάμβανε η σκηνή punk. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί με τη χρήση της βρετανικής σημαίας και του τραγουδιού του Sex Pistols, "Θεός σώσει τη βασίλισσα".

Η Vivienne Westwood είναι βρετανός σχεδιαστής μόδας που έκανε mainstream μόδα πανκ. Πριν γίνει παγκοσμίου φήμης εικονίδιο μόδας, η Westwood ήταν δάσκαλος δημοτικού σχολείου που δημιούργησε το δικό της κόσμημα και το πουλούσε στο περίπτερο της αγοράς στο Portobello Road στο Λονδίνο. Ο Westwood συναντήθηκε αργότερα με τον Malcolm McLaren (ο οποίος έγινε διευθυντής του Sex Pistols) και μαζί άνοιξαν ένα κατάστημα μόδας. Το 1975, άρχισαν να πωλούν σπιτικά φετίχ φθορά και μπλουζάκια όπως το διάσημο σχέδιο "Θεός σώσει τη βασίλισσα", το οποίο έχει αναπαραγεί μέχρι σήμερα. Το ύφος αργότερα εξελίχθηκε με διάφορους τρόπους καθώς οι συλλογές του Westwood άλλαξαν. Σήμερα, οι συλλογές του Westwood είναι πιο εξελιγμένες, όπως η "συλλογή της Ιορδανίας" με μαργαριτάρια και κίτρινες χρυσές καρφίτσες ασφαλείας και συνδετήρες. Άλλα αντικείμενα είναι σκελετοί σε τριαντάφυλλο χρυσό, καρφιά κρανίων και δαχτυλίδια στο ύφος της πανοπλίας.


"Princess of Punk", η Ζάνδρα Ρόδος είναι ένας άλλος πρωτοπόρος της μόδας πανκ και έφερε στο προσκήνιο πανκ chic σε πλούσιους πελάτες μόδας-εμπρός. Διακόσμησε τα ρούχα με αλυσίδες χρυσού και ασημιού και καρφίτσες ασφαλείας. Η Ζάνδρα Ρόδος είναι γνωστή για το γεγονός ότι έχει έντονα χρωματιστά μαλλιά και φοράει τολμηρό, θεατρικό στιλ μακιγιάζ. Έχει παραγάγει κοσμήματα υψηλής ποιότητας που φέρει καρφίτσες ασφαλείας και σφήνες. Αυτό λέγεται ότι έχει εμπνεύσει ένα φόρεμα Versace που κρατιέται μαζί με καρφίτσες ασφαλείας, που φοριούνται από την Liz Hurley στην πρεμιέρα των Τέσσεριων Γάμων και μιας Κηδείας. Τα κοσμήματά της ενσωματώνουν τα ίδια μοτίβα. Η συλλογή της "Punk Chic" περιλαμβάνει ασημένια καρφίτσες καρφίτσες ασφαλείας με ροζ πολύτιμους λίθους και καρφίτσες ασφάλισης από λευκό χρυσό με aquamarine και μπλε topaz.

Ο Jean-Paul Gaultier είναι ένας γαλλικός σχεδιαστής μόδας ο οποίος ενσωμάτωσε τη μόδα του δρόμου στις συλλογές του και προκάλεσε ανακάτωση με τις φούστες του για τους άνδρες, φθορά και χρήση μη συμβατικών μοντέλων, όπως μεγαλύτερα μοντέλα, παλαιότερα μοντέλα και μοντέλα με τατουάζ και κοσμήματα σώματος. Η σκηνή μονοπετρα τιμεσ punk του Λονδίνου τον προσέλκυσε και ο Vivienne Westwood και το κατάστημα του Malcolm McLaren επηρέασαν τα σχέδιά του. Η συλλογή της Άνοιξης του 2011 του Jean-Paul Gaultier ήταν ένας γάμος πανκ και καναρδικού χορού με διάσημους τρόπους μαλλιών, με ονόματα όπως "Vicious" και "Είμαι αναρχικός".

Ο Damien Hirst είναι σύγχρονος καλλιτέχνης και σχεδιαστής κοσμημάτων ο οποίος έχει ομολογήσει ότι είναι «πανκ στην καρδιά» και έχει πάρει κάποια έμπνευση για το έργο του από το στυλ πανκ. Ο Hirst συνεργάστηκε με τον Alexander McQueen για να σχεδιάσει μια συλλογή από κασκόλ. Παρόλο που ο Hirst ήταν πολύ νέος για να δει την εξέλιξη της κουλτούρας του πανκ, έχει ενσωματώσει το ύφος στα κοσμήματα, τα ρούχα και την τέχνη του. Το έργο τέχνης του Hirst για γυναικεια κοσμηματα φθηνα το 2007 που είναι γνωστό ως "Για την αγάπη του Θεού" είναι ένα αντίγραφο πλατίνας ενός ανθρώπινου κρανίου, με τα αρχικά του δόντια. Το κρανίο είναι καλυμμένο με χιλιάδες λαμπερά διαμάντια, (8,601, για να είμαστε ακριβείς) με το στέμμα δόξα ένα μεγάλο, αχλαδιού σχήματος ροζ διαμάντι. Το κρανίο δεν κατάφερε να πουλήσει σε δημοπρασία, αλλά αργότερα πωλήθηκε για $ 100 εκατομμύρια. Θεωρείται ως το πιο ακριβό κομμάτι της σύγχρονης εργασίας. Ένα άλλο από τα παρόμοια κομμάτια του Hirst είναι ένα χυτό πλατινένιο κρανίο του 19ου αιώνα που καλύπτεται από ροζ και λευκά βαφτιστικος σταυρος διαμάντια. Ο τίτλος είναι "Για τον ουρανό". Ο καλλιτέχνης John LeKay δήλωσε ότι μερικές από τις ιδέες του Hirst προέρχονταν από το δικό του έργο του LeKay, όπως ένα κρανίο που καλύφθηκε με κρυστάλλινο χαλαζία, με τίτλο Spiritus Callidus.


Ο αείμνηστος Αλέξανδρος McQueen έφερε μια νέα προσέγγιση στη μόδα punk στη δεκαετία του 1990 και μετά. Έλαβε τις παρουσιάσεις μόδας σε νέα επίπεδα με περιοριστικά κοσμήματα σώματος εμπνευσμένα από την εναλλακτική κουλτούρα και μια τολμηρή απεικόνιση της παράξενης φωτογραφίας του Joel-Peter Witkin, «Sanitarium». Ενώ επηρεάστηκε από διάφορες ιστορικές περιόδους και πτυχές της ζωής και του πολιτισμού, η τάση του McQueen να αμφισβητεί τους καθιερωμένους κανόνες μπορεί να θεωρηθεί πανικός. Η τελευταία του συλλογή ήταν εμπνευσμένη από punk

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Στυλ punk και κοσμήματα”

Leave a Reply

Gravatar